Nostalgia vs gândirea critică


Înainte era mai bine. Asta se vede și dintr-un sondaj recent pe care îl găsești aici.  Destul de multă lume consideră că înainte de 1990 se trăia mai bine decât în prezent. Astfel apar nostalgiile, ca ciupercile după ploaie:  filmele erau mai interesante, orașul era mai verde, iernile erau ierni ( nu ca acum) și mâncarea mai gustoasă. 

Sondajul zice că 49 % din respondenți declară că regretă destrămarea URSS. Deci în Uniunea Sovietică era mai călduț și mai confortabil pentru Moldova decât acum cînd suntem independenți. Adică percepția a aproape jumătate din populație este că trecutul a avut mai multe de oferit decât poate prezentul.

Cum se folosesc politicienii noștri de nostalgie ?
 Simplu. Unii politicieni se țin cu dinții că trebuie să revenim la tot ce era mai bun din trecut. Unele partide politice ( în prezent Partidul Socialiștilor (PSRM), (re)organizează sărbătorile de altă dată: marșurile din 1 și 9 mai cu lozincile dedicate ,,oamenilor muncii’’ și depănările de amintiri la un păhărel de tărie și poate o porție de terci care se dă pe gratis. Doar că lumea uită că în perioada sovietică participarea la aceste marșuri era strict obligatorie și neparticiparea era pedepsită la locul de muncă sau la locul de studii unde te aflai.  Deci nu puteai să nu vii la o paradă de 1/9 mai și anume așa se adunau sute și mii de oameni, nu din cauza dorinței proprii. Acest ,,detaliu minor’’ se vede că este uitat de nostalgici, care sunt acum pensionari, și își amintesc doar de frumusețea unei parade socialiste. Aceasta și este esența sentimentului de nostalgie, o compilație de amintiri plăcute și atât. Restul este mai convenabil să se dea uitării ca viața să pară mai ușoară și mai confortabilă.

Ceva mai recent, Ilan Shor care este primarul de Orhei dar și principalul suspect în dosarul ,,miliardului furat’’, a promis  printre altele ,,ridicarea colhozurilor’’ . Vă imaginați așa ceva în anul 2018 – un politician să promită reapariția a cea ce este imposibil prin definiție în capitalism – colhozuri. Aparent cei de la Orhei sunt mulțumiți cu mersul lucrurilor, eu sper că în sinea lor aceștea înțeleg că Ilan Shor pur și simplu este un populist care oricare altul doar că prin tupeul său reușește că capteze mai multă atenție.

Da, este greu să gândim critic
 Gândirea critică presupune analiza evenimentelor curente din mai multe surse, a celor din trecut dar și o viziune de viitor. Sigur că analiza a ceea ce se întâmplă în lume nu este primul lucru care îl fac oamenii când se trezesc dimineața și la drept vorbind moldovenii mai degrabă gândesc cu stomacul. Asta e și miza politicienilor, ca să fim preocupați zi de zi  ce să punem pe masă, decât să căutăm și să înțelegem ce viitor ne pregătesc aleșii noștri.  

Good Bye Lenin! (2003)
În ajunul Revelionului, mulți dintre noi nu o să reziste acelei arme letale  - concertele/petreceri televizate de la posturile rusești ( tip Новогодний Голубой Огонёк). Eu aș recomanda în schimb să dedicați 2 ore din timp să vedeți un film bun - Good Bye Lenin! (2003) pentru a revedea un pic ceea ce a fost comunismul și poate să nu ne mai fie atât de dor de el. Vezi trailerul la film mai jos.
https://www.youtube.com/watch?v=iJb4efZcFUM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COVID-19 – lumea la marginea prăpastiei sau când fiecare este ,,oleacă’’ doctor

Diferența contează ! Diferența dintre suportul financiar din UE și cel din Rusia

Anul 2018: încă un an de succes pentru propaganda mediatică în Moldova ?